Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Szent Ottilia Otthon - Parád

"Nem az a fontos, milyen sokat adunk, hanem az, mennyi szeretettel tesszük azt." (Teréz anya)

Szent Ottilia Otthon
 • Az otthon címe: 3240 Parád, Toldi Miklós utca 14.
 • Telefonszáma: +36 36 544 300
 • Email címe: parad@szeretetszolgalat.hu |
 • Intézményvezető: Romanov Alexandra
 • Ágazati azonosíto: S0012155
 • Elhelyezés: férfiak, nők és házaspárok
 • Lakók száma: 150
 • Térítési díj: 6000 Ft / ellátási nap
 • Szobák: A 150 lakónak 68 szoba áll a rendelkezésére, melyből 14 db 1 ágyas, 40 db 2 ágyas, 14 db 4 ágyas praktikusan, ízlésesen berendezett lakótér.
 • Kizáró okok: Gondozási szükséglet hiánya. Demenciától eltérő pszichiátriai kórkép. Szenvedélybetegség. Ön- és közveszélyes állapot, valamint fertőző betegség.
 • Látogatási idő: Minden nap 9 - 18 óráig, figyelemmel az étkezési időkre. Étkezési idők: - reggeli 8 órától 9 óráig; - ebéd 11 óra 30 perctől 12 óra 30 percig; - vacsora 16 órától 17 óráig
 • Szentmise: Havonta
 • Étkeztetés módja: Saját konyha

Felvételért felelős:

Edvi Attiláné intézményvezető főnővér+36 30 910 9522fonover.parad@szeretetszolgalat.hu

Bekerülési dokumentumok:

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Parád község Heves Vármegye északi részén terül el, amit a Mátra magas vonulatai vesznek körül. Parád közúton, autóval és busszal egyaránt elérhető. A községet kelet nyugati irányban átszeli az Eger-Gyöngyös között húzódó 24. sz. fő közlekedési út, ennek köszönhetően a Mátrán átutazók nem kerülik el a községet. Közigazgatásilag a településhez tartozik Parádfürdő és Parádóhuta. A helység legismertebb és legfontosabb kincse a többféle gyógyvize. A magyar néprajzkutatók palóc geográfiai központtá nyilvánították a falut a palóc népi építészeti emlékek, a ma is élő népi mesterségek, lovas hagyományok több évtizedes megőrzése eredményeként.

 Az intézmény rövid története: 

Intézményünket 1976-ban Eger Város Tanács alapította, kezdetben Egerben működött, majd 1988-ban Parádfürdőre, a Károlyi kastélyba költözött át. A Károlyi kastély 20 éven át adott otthont 116 lakónak, majd 2008 szeptemberében birtokba vehettük Parádon a jelenlegi épületet, ami békés, nyugodt környezetet biztosít az itt élő 150 idős ember részére. Az épületegyüttes kívül és belül akadálymentes közlekedést biztosít az ellátottak számára. Az otthont körülvevő kéthektáros park kellemes időtöltést biztosít a vendégeink és lakóink számára.

Az intézmény 2021. április 1-jétől a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működik, országos felvételi területtel.

 Szakmai munka: 

Intézményünk fontos célként kezeli a barátságos, otthonos körülmények, valamint a családias hangulat megteremtését a professzionális szakmai szolgáltatások biztosítása mellett.

A mindennapos ápolás-gondozást szakképzett dolgozóink útján biztosítjuk. Dr. Gáll Aranka Anna háziorvos és Dr. Tóth Tünde pszichiáter szakorvos közreműködésével gondoskodunk az orvosi ellátásról, valamint szükség szerint kórházi beutalásokról. Biztosítjuk a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ellátást a mindenkori jogszabály szerint. Intézményünk szakápolási engedéllyel rendelkezik, ami hatékony segítség a szakápolási igényű ellátottaink gondozásában.  

A mentálhigiénés gondozás keretében célunk az élő idős lakóink személyiségszerkezetének támogatása annak érdekében, hogy belső lelki harmóniájukat megőrizve képesek legyenek beilleszkedni a közösségi életbe, és ott harmóniában, egyéni képességeik és igényeik alapján tartalmasan töltsék napjaikat. A mentálhigiénés szakembereink segítséget nyújtanak abban, hogy az idősek az intézményben töltött éveiket ne lezárt, veszteségekkel teli szakasznak, hanem fejlődésben lévő, szellemi gyarapodást hozó folyamatként élhessék meg. Munkánk fontos része az életvezetési és beilleszkedési problémák feldolgozásában nyújtott segítség, a konfliktusok, krízisek kezelése, az izolálódó lakókkal való egyéni és csoportos munka. Segítő beszélgetéssel lehetőség nyílik ellátottaink problémáinak feltárására, megoldás keresésére. Foglalkoztatási típusaink az egyéni, kiscsoportos, nagycsoportos foglalkozások, támogató jellegű foglalkozások és a testi-lelki egyensúly megtartását segítő foglalkozások. Nagy hangsúlyt kapnak az átfogó közösségi programok az intézmény életében, melyek az ünnepekhez, valamint a lakók közösségi aktivitására építő kulturális eseményekhez kapcsolódnak.

Mivel az intézményünkben elő idősek közel egyharmada középsúlyos, illetve súlyos fokú demens, így a mentálhigiénés ellátás és a foglalkoztatás megszervezése terén is fokozott figyelmet kap a velük való foglalkozás. A foglalkozások alapvető célja az, hogy szembeszálljon a leépülési folyamatokkal, és a készségek megőrzése, megerősítése révén lassítsa a romlás ütemét. Nagy jelentősége van az önállóság megtartásában és fejlesztésében a napirendben beillesztett, rendszeres ismétlődő folyamatoknak. „A langyos esőként rápermetező ismétléssel szemben az elkényelmesedett agy kisebb ellenállást tanúsít, mint a tudatos koncentráció követelményével szemben.” vallotta Lomb Kató és a saját gyakorlati tapasztalatunk is ezt erősíti.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

Az intézmény, működését meghatározó szakmai programjában fő célkitűzésként rögzíti, hogy a bekerült idős emberek számára biztosítsa az emberhez méltó, tartalmas életet. Ehhez megfelelő körülményeket biztosít épületegyüttesünk, amely Magyarországon egyike azoknak az épületeknek, ami eleve idősek ellátására lett tervezve és építve. Négy gondozási egységben összesen 150 férőhelyen önmagukról gondoskodni nem képes, de rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igénylő, lakóhelyükön nem gondozható időskorút, illetve a 18. életévét betöltött, otthon nem gondozható személyek számára nyújt az intézmény általában végleges otthont, ápolást, gondozást. 2x55 fő férőhelyen általános, 2x20 férőhelyen demens személyek gondozását, ápolását biztosítjuk. A 150 lakónak 68 szoba áll a rendelkezésére, melyből 14 db 1 ágyas, 40 db 2 ágyas,14 db 4 ágyas praktikusan, ízlésesen berendezett lakótér. Nagyszámú vizesblokk áll a lakók rendelkezésére. Az intézményen belüli közlekedést lift könnyíti, melyet kerekesszékkel is kényelmesen használhatnak a lakók. A lakószintek építészeti jellegükből adódóan közvetlen kapcsolatban állnak a természettel, illetve az épületet körbeölelő sétáló udvarral. Az intézet 300 adagos főzőkonyhával, saját mosodával és karbantartási egységgel rendelkezik. A 80 fős étteremben és a 4 db kisebb létszámot befogadó ebédlőkben a napi ötszöri étkezés kulturált körülmények között zajlik, figyelembe véve a különböző betegségek következményeként megjelenő diétás igényeket is.

2023. január 1-jétől kezdődően az alábbi esetekben belépési hozzájárulással vehető igénybe elhelyezés:

- 1 ágyas saját fürdőszobás szoba: 2 millió Ft/fő

- 2x1 ágyas szoba közös fürdőszobával: 1,5 millió Ft/fő (egymás mellett lévő 2 db 1 ágyas szoba, melyek a folyosóról nyílnak önálló ajtóval, és a szobán belülről közelíthető meg a közös zuhanyzós, wc-s fürdőszoba)

- 2 ágyas saját fürdőszobás szoba: 1,3 millió Ft/fő

Szolgáltatások: 

Fodrász szakember ízlésesen kialakított fodrász helységünkben várja vendégeit heti rendszerességgel páros héten hétfői, páratlan héten, szerdai napokon, az általa megszabott díjazás ellenében. Pedikűrt igénylő ellátottak részére pedikűrös szakember látogat az intézménybe és az általa megszabott díjazás ellenében vehető igénybe a szolgáltatás. Az intézmény épületében üzemelő büfé széles árukínálattal áll a vásárlók rendelkezésére. További kényelmi lehetőségként teraszok, teakonyhák, tornaszoba, társalkodók, könyvtár, szolgálja az itt lakók komfortérzetét.

Szentmise: 

Intézményünk mindig nagy hangsúlyt fektetett a hitélet gyakorlására. 70 főt befogadó felszentelt kápolna áll rendelkezésre a szertartásokhoz, modern berendezéssel, kárpitozott székekkel. A hangulatosan berendezett helyiség technikailag is jól felszerelt - mikrofonnal, hangerősítővel, központi szellőztető rendszerrel bír. A kápolnában minden hónap első péntekén Dombi Ferenc atya, és a fenntartó jóvoltából havi két alkalommal Burányi Roland atya tart szentmisét. Az imaterem az épület csendes részén található, akadálymentesen megközelíthető. Mise előtt az atya végiglátogatja az otthon részlegeit, felkeresi a fekvő, az ágyhoz kötött időseket. Szentmise előtt a gyónási lehetőség biztosított, amivel lakóink rendszeresen élnek is. Kápolnánk minden napszakban nyitott, így lehetőség van a hitélet egyéni gyakorlására, csendes szemlélődésre, elmélyülésre.