Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Lelki Rehabilitációs Otthon - Bakonyszücs

“Nem adhatsz lángot a gyertyának úgy, hogy annak fénye a te arcodat is ne ragyogja be!” (Böjte Csaba)

Lelki Rehabilitációs Otthon
  • Az otthon címe: 8572 Bakonyszücs, Petőfi u. 2.
  • Telefonszáma: +36 89 341 098
  • Email címe: bakonyszucs@szeretetszolgalat.hu |
  • Intézményvezető: Forsthoffer Erzsébet
  • Ágazati azonosíto: S0004079
  • Lakók száma: 28
  • Szobák: 4
  • Szentmise: Hetente
  • Étkeztetés módja: Beszállító

Felvételért felelős:

Forsthoffer Erzsébet0689341098bakonyszucs@szeretetszolgalat.hu

Bekerülési dokumentumok:

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Bakonyszücs község a Bakony alján, gyönyörű természeti környezetben,  erdők határolta csendes település. Fő közlekedési (Pápa-Zirc összekötő) útvonalhoz közeli helység, amely Pápa felől távolsági buszjárattal, illetve gépkocsival közelíthető meg,

A község a múltban és napjainkban is Veszprém vármegyéhez és a pápai járáshoz tartozik. A rendezett településszerkezetű kis faluban szépen karbantartott házak és barátságos, kedves lakosok segítik az országban egyedülálló és speciális szolgáltatást nyújtó intézményünk eredményes működését.

A szűkebb és távolabbi környezet hozzájárul a lelki rehabilitációs tevékenységhez, mivel a hit mint spirituális eszköz igénybevételét segíti a barokk templom, a fizikai erőnlétet javítja a felnőtt fitnessz park, és a levegő jótékony hatása érvényesül a kisebb nagyobb séták megtétele során, amikor is felkereshetjük a horgásztavat.

A közelben található Bakonybél és Zirc település, amely szintén sokféle és változatos programot kínál a résztvevők számára.  

Az intézmény székhelye a Bakonyszücs Petőfi S. u. 2. szám alatt található ódon plébánia, valamint a Jókai u. 17. szám alatt található telephelyintézményünk, amely 2019-ben átépítésre került.

Az intézmény rövid története: 

Dr. Bakos-Tóth Márta klinikai onkopszichológus és Rajczi Pál Plébános Atya nagyot mertek álmodni több mint 30 évvel ezelőtt. Felismerték, hogy a testi gyógyítás és gyógyulás önmagában nem vezet eredményre. Teljes gyógyulás nem lehetséges a beteg lelkének gyógyítása nélkül. Kialakítottak egy családias, barátságos környezetet az ideérkező testileg-lelkileg megfáradt betegek számára. Azok a gyerekek, fiatalok és felnőttek tették Bakonyszücs nevét fontossá, akik daganatos vagy egyéb tartós megbetegedésük miatt viselik a „MÁS”-ság rejtett vagy látható jegyeit. Akik nagyon korán megtapasztalták az élet törékenységét, de a gyógyulás örömét is! 

Az OTTHON védett környezete, a természet közelsége és a hit gyógyító ereje mind-mind hozzájárul, hogy az itt eltöltött rehabilitációs időszak feledtetni tudja azt a testi,- lelki megpróbáltatást, amelyen a megbetegedés folytán keresztül mennek az érintett személyek, családok, köztük sok kisgyermek is. 

Örömmel jönnek Bakonyszücsre, a „MÁSODIK OTTHON”-ba, amely a megnyugvás, élményszerzés és gondtalanság érzését erősíti bennük, segítve ezzel a régi életükbe való visszatérést.  

Szakmai munka: 

Az intézményben lelki rehabilitációs lehetőséget biztosítunk a daganatos megbetegedésben, illetve más súlyos egészségkárosodásban, fogyatékosságban szenvedő gyermekek, felnőttek, valamint a betegségben szenvedő gyermekek esetében családjaik részére is. 

Az intézményben a javasolt terápiás ciklus időtartama 8-11 nap, melynek igénybevételét javasoljuk, de a beérkezett igényeket rugalmasan kezeljük és teljes mértékben segítjük a legoptimálisabb megoldás megtalálását. A terápiás ciklus ideje alatt célunk, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedő, vagy tartós egészségkárosodott vagy fogyatékossággal élő személy esetében oldódjon a betegségtudat, képes legyen saját testének elfogadására, megerősödjön hite. 

Társas és csoportélmények segítségével az elveszített csoportszerepek megtartására ösztönözzük. Napi kis örömök és távolabbi nagyobb örömök nyújtásával a közelebbi célok megfogalmazását szorgalmazzuk. Segítséget nyújtunk a szülői szorongás enyhítésében, a családok kohéziójának erősítésében, a krízis következtében fellépő konfliktusok oldásában, enyhítésében. Célunk a pozitív érzelmi hatások, élmények megerősítésével a testi gyógyulás segítése. Az intézményben meghatározott rendszer szerint rendelkezésre áll zeneterapeuta, pszichológus, gyógytestnevelő és kézműves szakember.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

Jelenleg 28 fő elhelyezése biztosított. A négyágyas szobák ízlésesen berendezettek, alapbútorzattal vannak felszerelve, a szobákban televízió is található. Vizesblokk tartozik hozzájuk, illetve rendelkezésre áll egy közösségi helyiség, valamint ellátotti teakonyha is. Az egészségügyi ellátás céljára orvosi szoba áll rendelkezésre. Egy szoba a hozzátartozó vizesblokkal mozgássérült személyek elhelyezésére is alkalmas.A plébániaépületben ügyviteli és egyéb kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra. Lakóink szépen parkosított zöldövezetünkben is eltölthetik szabadidejüket, mely egyben lehetőséget ad változatos programok szervezésére is.

Szolgáltatások: 

Intézményünk teljes körű ellátást biztosít, melynek során az igénybe vevők részére - szociális, testi és szellemi állapotának megfelelő egyéni bánásmód keretében - olyan fizikai, mentális és életvezetési segítséget nyújtunk, amellyel hozzájárulunk hiányzó, vagy csak korlátozottan meglévő testi-szellemi funkcióinak helyreállításához és szinten tartásához. Az intézmény vallási hovatartozástól függetlenül fogadja az Érintetteket, az ellátás térítésmentes, de a jószándékú felajánlásokat köszönettel fogadjuk.

Szentmise: 

Szentmisén való részvételre lehetőség van minden vasárnap 11 órakor  a gróf Eszterházy Károly által 1787-ben építtetett gyönyörű barokk templomban.

Kérjük tekintse meg kisfilmünket, mely az alábbi linken érhető el:

https://www.facebook.com/betegek.daganatos.3/videos/370466948799829

Szeretettel várjuk, forduljanak hozzánk bizalommal!