Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Szent Erzsébet Otthon - Ipolytölgyes

„Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” Máté Evangéliuma 25. 40

Szent Erzsébet Otthon
 • Az otthon címe: 2633 Ipolytölgyes, Kossuth u. 32.
 • Telefonszáma: +36303990920
 • Email címe: szenterzsebet@szeretetszolgalat.hu |
 • Intézményvezető: Szalai Zsuzsanna
 • Ágazati azonosíto: S0060220
 • Elhelyezés: Nő, Férfi
 • Lakók száma: 150
 • Szobák: 1-4
 • Kizáró okok: Pszichiátriai betegség
 • Látogatási idő: Naponta 9.00-17.00 óra között.
 • Szentmise: Hetente
 • Étkeztetés módja: Saját konyha

Felvételért felelős:

Szalai Zsuzsanna+36306399049szalai.zsuzsa@szeretetszolgalat.hu

Bekerülési dokumentumok:

Ügyfélfogadási rend: 

Telefonon történő tájékoztatást az Intézményvezető és az adott terület vezetője, ügyintézője ad hétfőtől - péntekig 8.00 -16.00 óráig. Személyes tájékoztatás céljából előzetes időpontegyeztetés szükséges.

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Budapesttől autóval az M2-es vagy a 2/A főúton Vácig, majd a Duna mentén, a 12-es főúton tovább haladva, Szob után pedig Letkés felé tartva érhető el. Az Intézmény tömegközlekedéssel is jól megközelíthető. A Nyugati pályaudvarról Szobra óránként induló zónázó személyvonattal, majd Szobról autóbusszal utazhatunk Ipolytölgyesre. Az Intézmény falusi lakókörnyezetben helyezkedik el, nagy udvarral, kerttel, melyben pihenők, padok, pergolák vannak elhelyezve és járdák vannak kiépítve.

Az intézmény rövid története: 

A kezdetben 80 férőhelyes Szent Erzsébet Egészségügyi Gyermekotthon az ipolytölgyesi megüresedett plébánián épült fel, és 1986 szeptemberében nyitotta meg kapuját. 1992-ben az Otthon további 40 férőhellyel bővült azzal a céllal, hogy a 18. életévüket betöltött gondozottaknak ne kelljen megválni a megszokott környezettől, életük végéig maradhassanak itt. Az Otthonban jelenleg 150 felnőtt korú középsúlyos értelmi és súlyos-halmozottan sérült él. Intézményünk nevében szereplő egészségügyi és gyermek szó ma már nem helytálló, de mi megtartottuk az eredeti nevet, a hangsúlyt az utolsó szóra, az Otthonra helyezve. Az Otthont Árpádházi Szent Erzsébet oltalmába ajánlottuk. Alakja, élete - amelyben legfontosabb helyet kapta a szegények segítése és az elesettek felkarolása - közel áll szívünkhöz. Intézményünk az ország egyik legnagyobb, katolikus fenntartású, fogyatékossággal élő személyek ápoló - gondozó otthona. Pest megye északi csücskében, az Ipoly folyó mentén, a Börzsöny hegység lábánál fekvő 300 lelkes kisközségben, Ipolytölgyesen található. Intézményünk célja a teljes körű – lakhatás, ápolás-gondozás, foglalkoztatás, szociális, mentálhigiénés, egészségügyi - ellátás nyújtása, az intézménybe felvételt nyert fogyatékossággal élő személyek részére. Jelenleg csak az a 18. életévét betöltött személy vehető fel intézményünkbe, akinek már teljesítette a képzési kötelezettség.

Szakmai munka: 

Intézményünkben kiemelt cél az itt élők állapotához igazodó fejlesztés, foglalkoztatás. A szocioterápiás foglalkoztatás, a közösségi zeneterápia és a bazális stimuláció a mindennapok során a lakók meglévő képességeire helyezi a hangsúlyt, miközben azokat erősíti. A foglalkoztató házban a tankonyha mellett, sokszínű kézműves tevékenységek elsajátítására nyílik lehetőség. A lakók a foglalkozások során szőnek, nemezelnek, gyöngyöt fűznek, rajzolnak-festenek és agyagból, fából készítenek hasznos, szép termékeket, és megtanulják a sütemény készítés fortélyait. 2023-ban újabb terápiás lehetőséggel bővült a szocioterápiás foglalkozások köre, konyhakerti foglalkozások keretében, magaságyásokban és szabadföldben különféle zöldségeket, epret termesztenek lakóink. A súlyos fogyatékossággal élő lakóink állapotát mozgásterápiával, fizioterápiával, fény-, hang-, illatterápiával, bazális stimulációval igyekszünk javítani. Hitoktatóink biztosítják a lelki gondozást és nevelést.

Intézményünkben 2024. február 15-től új szolgáltatásként fejlesztő foglalkoztatást indítottunk el. Egyelőre a finanszírozás csak öt főnek ad lehetőséget erre a foglalkoztatási formára.

Évről-évre sokféle és változatos programot szervezünk helyben és külső helyszíneken: így színesítjük a lakók mindennapjait, miközben a társadalom tagjait – diákokat, fiatal önkénteseket, katolikus közösségeket, fogvatartottakat – érzékenyítjük.

A futball mellett újabb sportokat igyekszünk megismertetni a lakókkal, melyekkel a későbbiekben akár speciális versenyeken is indulhatnak. Erre kiváló példa a speciális bowling, amit súlyos mozgássérült lakók egy szélesebb közösség részeként képesek játszani. A tervezett versenyek mellett a Nádizumzum zenekarunk előadásaiba, valamint kulturális programijainkba is folyamatosan bevonjuk más intézmények lakóit, a környékbeli iskolák diákjait, valamint a faluközösség tagjait is.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

Az intézményben öt pavilon (gondozási részleg) található. A pavilonok építészetileg jól elkülönülnek, bár egy épület részei. Az ötödik részleg 2004-ben került kialakításra, itt működik a ház önállóbb életre való felkészítő csoportja, szakmailag kiemelten kezeli a normalizációt, az autonómiát és az integrációs célokat.  Egy-egy pavilonban méretétől függően 3-4 csoport lett kialakítva, és egy-egy csoportban 8-12 fiatal él. A csoportszervezésnél szempont volt a kor, és a fogyatékosság mértéke. A lakók általában kétágyas szobákban kaptak elhelyezést, de a pavilon adottságától függően előfordul három-négy ágyas szoba is.

Intézményi férőhely száma: 150 fő

Intézményi térítési díj: 6 170 Ft / nap

Szolgáltatások: 

Alapszolgáltatási elemek és szolgáltatások:

 • Esetkezelés
 • Gondozás 
 • Étkeztetés
 • Gyógypedagógiai segítségnyújtás
 • Felügyelet
 • Háztartást pótló segítségnyújtás
 • Szállítás
 • Készségfejlesztés
 • Lakhatás
 • Közösségi fejlesztés
 • Ruházat és textília biztosítása
 • Egészségügyi ellátás (alapápolás, szakápolás, fizioterápiás ellátás)
 • Mentálhigiénés ellátás

Az Intézmény az alapszolgáltatásokon kívül az alábbiakat biztosítja:

 • Fodrászat
 • Manikűr, pedikűr
 • Gyógymasszázs
 • KábelTV
 • Internet

A szolgáltatások igénybe vétele önkéntes (fodrászat, manikűr, pedikűr), illetve szakorvos előírása alapján (gyógymasszázs) és a törvényes képviselő engedélyével történik. A szolgáltató és az intézmény, valamint az alapítványunk - Szent Erzsébet Szeretetotthon Alapítvány - közötti megállapodás a szolgáltatási díj mértéke.

Látogatási idő: 

Az intézmény támogatja az ellátottak korábbi környezetével való kapcsolattartás ápolását.  Az intézmény lakóját törvényes képviselője, hozzátartozói, barátai, ismerősei látogathatják naponta 9-17 óra között, de nem zavarva a lakórészleg nyugalmát, illetve a dolgozók munkáját. A látogatás történhet a lakó szobájában, az erre a célra kialakított társalgóban, valamint az udvaron és a kertben. A lakó állapotában krízis-szerűen bekövetkezett változások idején biztosított a látogatási időn kívüli kapcsolattartás.

Szentmise: 

Az intézményben minden ellátott szabadon gyakorolhatja vallását, egymás hitének és meggyőződésének tiszteletben tartásával. Az intézmény kápolnája mindenki számára egész nap nyitva áll. Az intézmény támogatja a szentmisére való eljutást és az egyházi rendezvényeken való rendszeres részvételt, segítséget nyújtva a hitbéli fejlődéshez. Szentmisén az Intézmény kápolnájában minden csütörtökön 11.00 órától, valamint az Intézménnyel szemben lévő katolikus templomban minden vasárnap és ünnepnapokon 15.00 órától lehet részt venni.

Bekerüléshez szükséges dokumentumok jegyzéke: 

1. Kérelem adatlap 2. Háziorvosi igazolás 3. Jövedelem nyilatkozat 4. Vagyonnyilatkozat 5. Pszichiátriai szakvélemény (3 hónapnál nem régebbi) 6. Gondnokolt esetén gondnokság alá helyezési határozat, valamint gondnok kirendelő határozat 7. Jövedelmeket igazoló határozatok (emelt családi pótlék, fogyatékossági támogatás, rokkantsági járadék, árvaellátás, egyéb jövedelem) 8. Egészségügyi dokumentáció 9. Egyéb a fogyatékossággal összefüggő szakvélemények (pl. tanulási képességeket vizsgáló bizottság szakvéleménye, gyógypedagógiai szakvélemények, bizonyítvány)

Események, rendezvények: 

Idetartoznak Intézményünk saját ünnepei, mint a Szent Erzsébet-nap, Családi-nap, jubileumi ünnepek, valamint egyházi, állami és családi ünnepeink. Lakóink számára a hétköznapok megszokott rendjéből emelkedik ki az ünnepek sokszínű kavalkádja.

Belső visszaélés-bejelentés: 

Panaszbejelentés: Szabályzat: mellékelve (pdf) e-mail: panasz@flplaw.hu