Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Ünnepélyes tanúsítványátadó a szociális vezetőképzésben résztvevőknek

Ünnepélyes tanúsítványátadó a szociális vezetőképzésben résztvevőknek

Az átadón részt vett Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, Birinyi Márk  a Károli Gáspár Református Egyetem szociális képzésének vezetője, Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász igazgatója, Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, Ft. Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Birher Nándor Máté, a PPKE Bölcsészettudományi Karának dékánja, Rostáné Riez Andrea a PPKE BTK szociális vezetőképzésének képzésvezetője, valamint Rettegi Zsolt, a szociális vezetőképzés szaktanácsadója. 

Csizi Péter államtitkár kiemelte: "A katolikus egyház több mint ezeréves szociális gyakorlata egy olyan stabilitás, egy olyan tudás, amely nélkülözhetetlen a szociális gyakorlatban, nélkülözhetetlen a gondoskodáspolitikában". A politikus hangsúlyozta, hogy "akkor tud erős lenni a gondoskodáspolitika, hogyha nem csak az intézményrendszere erős és stabil, hanem benne a vezetők is erősek és stabilak." Ezt valósítja meg Magyarországon a két történelmi múltú katolikus intézmény. 

Dr. Kópházi Andrea, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetőképzésének oktatótja személyes hangvételű beszámolója során elmondta: a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy nagyon eltérő intézményi háttérből érkeztek résztvevők a képzésre, emiatt a "sztenderd megoldásokkal nem sokra mentünk". Ugyanakkor ebből fakadt a képzés legnagyobb előnye is, hiszen a résztvevőknek az átadott tananyagot minden alkalommal át kellett alakítani a saját területükre, intézményükre vonatkoztatva, ez pedig az interaktív tanórák során kifogástalanul megvalósult - gazdagítva ezzel egymást személyesen és szakmailag is.

A tanúsítványokat Dr. Birher Nándor Máté dékán adta át, majd Dr. Vajda Norbert főigazgatóval köszöntötték a résztvevő szakembereket és vezetőket. 

Vajda Norbert örömmel idézte fel, hogy a szociális vezetőképzés anyaga folyamatosan képes a megújulásra, valamint hangsúlyozta: "jelentős célként tekintünk arra is, hogy a vezetők saját emberi, lelki fejlődésükkel is foglalkozhassanak, meg tudjanak állni egy pillanatra: a mindennapok sodrásából kilépve találkozhassanak olyan emberekkel, akik nap, mint nap hasonló nehézségekkel és örömökkel szembesülnek." A főigazgató ezután kiemelte Bokros Márk bencés atyának a tavaszi szociális vezetőképzés szimpóziumán elhangzott gondolatait, amely szerint a szerzetesség négy erénye a ma embereinek is például szolgál: "hallgatás - azaz kifinomult figyelem a másik ember irányában, engedelmesség - mint együttműködési készség, alázat - tehát helyes önismeret és elfogadott énkép, valamint jó buzgóság - azaz kreatív tettrekészség". 

Birher Nándor dékán méltatta az oktatók és a hallgatók kiválóságát, akik nélkül ma ez a képzés nem lenne az egyik legsikeresebb a szakterületen. A dékán felidézte az egyetemen látogatást tett Ferenc pápa szavait: "És miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ és hogy össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel. Önmagunk megismerése máshogy fogalmazva arra szólít fel, hogy egy erényes dialektikába integráljuk az ember törékenységét és nagyságát. Ennek az ellentétnek a csodájából születik a kultúra: soha nem megelégedett, mindig kereső, nyugtalan és közösségi, végességében fegyelmezett és az abszolútumra nyitott."