Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Utak és kapaszkodók a család- és gyermekjóléti ellátásban

Utak és kapaszkodók a család- és gyermekjóléti ellátásban

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszöntötte a telt házas rendezvény résztvevőit, majd Szarvák Mónika, a Belügyminisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának munkatársa A család- és gyermekjóléti szolgáltatás jelen- és jövőképe az ágazatirányítás szemszögéből címmel tartott előadást. Daka-Szabó Tünde és Mihalik Zsolt, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intéztettől A módszertani vizsgálatok tapasztalatai - intézményi szolgáltatás - és dokumentum tartalmak című előadásában szintén inkább a szakma elméleti részét mutatták be. Többek között arról beszéltek, hogy melyek az intézményi dokumentumok kötelező tartalmi elemei, és melyek azok a "mankók", szakmai anyagok, amelyek elérhetők vagy elérhetők lesznek hamarosan a szakemberek számára, útmutatót adva a mindennapi munkához. Szintén szó volt a GYVR rendszerről, emberkereskedelem fókuszú kötelezettségekről és ajánlásokról, adatvédelmi praktikumokról, szakmai program, együttműködési megállapodás és tájékoztató tartalmi elemeinek a mindennapi gyakorlattal való összevetéséről és jelzőrendszer működésének aláhúzandó kötelezettségeiről.

A szakmai nap második fele egyfajta kitekintésre adott módot. Először egy színes jó gyakorlat bemutatásra került sor a Boldog Gertrúd Központ zsámbéki eszközeinek bemutatásával Bárándiné Jánossy Enikő intézményvezető előadásában. Ezt követte a résztvevők szó szerinti megmozgatása: olyan, kifejezetten ülőmunkát végzőknek szánt gyakorlatsor bemutatására került sor, amely a mindennapokban kevés idő, kevés hely esetén is eszköz lehet, hogy ne hanyagoljuk el a testünk alapvető igényét a mozgásra. A résztvevők jó hangulatban, aktívan végezték a gyakorlatokat, melyeket Glavati Krisztina gyógytornász koordinált. 

Dr. Tapolyai Emőke pszichológus Reziliencia - Hogyan maradjunk rugalmasok a stresszes helyzetekben?  címmel tartott érdekfeszítő és megrendítő előadást.  Valamennyi résztvevő azt érezhette, ezek a gondolatok neki szólnak, neki adnak kapaszkodókat ahhoz, hogy a stresszes helyzetekben rugalmas legyen és lássuk: "a legtöbb krízisnek pereme van", csak egy szakasz, még ha nem is látunk el a peremen túlra. És ahogy az előadó egyik kedvenc ókori filozófusától, Epiktétostól idézte: "Az embereket nem a tények teszik tönkre, hanem a tényekről alkotott véleményük." A segítők mint önmagukat feláldozni leginkább hajlamos emberek számára az előadás igazi, elgondolkodható kapaszkodókra, megküzdéshez szükséges elemekre világított rá.

Az előadás remekül keretezte az Utak és kapaszkodók című szakmai rendezvényt, amelyről Pest vármegye szakemberei elégedetten távoztak.