Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Nagy sikerrel zárultak a Demencia Információs Órák Sopronban

Nagy sikerrel zárultak a Demencia Információs Órák Sopronban

A rendezvényen részt vett Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója is, aki beszédében kiemelte: "A résztvevőktől kapott visszajelzések egyértelműen igazolják számunkra a DIÓ Program fontosságát: sokan felismerték saját érintettségüket, vagy rádöbbentek arra, hogy elmulasztották a demencia korai felismeréséből fakadó lehetőségeket. A résztvevők a Program során közösséggé is formálódtak, melynek fennmaradása, segítése fontos célunk." A Főigazgató elmondta: a Szeretetszolgálat célja, hogy több városban is induljon majd hasonló program, ennek személyi és tárgyi feltételein folyamatosan dolgoznak.

"A 12 alkalmas DIÓ rendezvénysorozat legfőbb célja az volt, hogy hasznos és kézzelfogható információkkal segítsük a demenciával élő személyek hozzátartozóit, megkönnyítve ezzel mindennapjaikat. A fél éven át tartó program szeptember 21-én, az Alzheimer Világnapján kezdődött el. Az előadások rendkívül népszerűek voltak, alkalmanként 25-40 fő volt kíváncsi a demenciával kapcsolatos alapismereteket bemutató programsorozatra– mondta Németh Zoltán, a DIÓ-projekt soproni szervezője.

A DIÓ-projekt a Katolikus Szeretetszolgálat, a soproni önkormányzat és a Soproni Szociális Intézmény együttműködésének eredményeként valósult meg. A szervezők munkáját Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője is méltatta. "Nagy sikerrel zárult Sopronban a Demencia Információs Órák rendezvénysorozat. A programnak köszönhetően a betegségben érintettek és a hozzátartozóik is számos hasznos ismerettel gazdagodtak" - tette hozzá Barcza Attila.

A Családügyi Államtitkárság nevében Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

"A nagyszülők aktívan részt vesznek a családok életében, ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet az időseket és a hozzátartozóikat is érintő problémára, a demenciára" – fűzte  hozzá Nagy-Vargha Zsófia. Az órákon visszatekintettek a betegséggel kapcsolatos alapismeretekre, és az érintettek közvetlen környezetének, családtagjainak feladatait és egyben kihívásit is középpontba helyezték. A családi szerepek változása mellett szó volt többek között a gondozáshoz kapcsolódó pozitív attitűdökről. Ötleteket kaphattak az érdeklődők, hogy kihez fordulhatnak segítségért, vagyis milyen külső erőforrásokat mozgósíthatnak a családok, és miként tudják bevonni a gondozásba a család fiatalabb generációit.

 

Forrás: Sopron Média / Facebook / Katolikus Szeretetszolgálat sajtó