Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Megalakult a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fóruma

Megalakult a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fóruma

A nagy jelentőségű eseményen felszólalt Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a létrejövő Fórum elnöke; Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke; Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója és Németh Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkárságának irodaigazgatója. Az eseményen jelen volt Tóth Tamás, az MKPK titkára és Juhász Katalin Ágnes, a Premontrei Női Kanonkrend általános főnöknője.

Vajda Norbert elmondta, a három országos szervezet egyenként is nagyon sokat tett az elmúlt évtizedekben a szociális és gyermekvédelmi rendszer működtetéséért. Mindnyájan szeretnék, ha a társadalmi problémákat minél többen észrevennék, és azokra jól reagálnának: az embereknek ne az elfordulás, hanem az odafordulás legyen a válaszuk, ha az utcán idős, demenciával küzdő emberrel, otthontalannal, kallódó fiatallal, alkohol- vagy pszichés betegségben szenvedő édesanyával találkoznak. "Mi nem ítélünk, hanem támogatunk” – hangsúlyozta a főigazgató, majd hozzátette: a dokumentum aláírásával fokozott együttműködésben állapodnak meg egymással a szervezetek, megosztják egymással jó gyakorlataikat, igyekeznek jobban megismerni egymás munkáját, jobban kapcsolódni a civil szféra képviselőihez és a többi felekezet szervezeteihez, valamint az ágazat irányításához.

Ezután a főigazgató ismertette a Katolikus Szeretetszolgálat eddigi tevékenységét. Az MKPK központi szervezeteként 75. éve működő szeretetszolgálat küldetése, hogy a rájuk bízott szerzetesek és nem egyházi személyek krízisekkel teli élethelyzeteiben segítséget nyújtsanak. Létrehozták a demencia.hu weboldalt és a demencia információs órákat, amelyek az érintettek családtagjainak nyújtanak segítséget. A főigazgató szerteágazó tevékenységük példáiként megemlítette intézményeiket, a fogyatékossággal élők ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonát, az alkoholistamentő szolgálatot, a Csákváron található Szent Vince Családok Átmeneti Otthonát és a veszprémi korai fejlesztő központot, a fiatalokat megszólító uspace.hu oldalt, a meddőséggel küzdő párok megsegítését, majd kiemelte, hogy nemcsak ezeken a területeken, hanem a szociális és gyermekvédelmi képzésben is jelen vannak.

Vajda Norbert hangsúlyozta, bár három szervezet álmodta meg a Fórumot, az nyitva áll a katolikus fenntartású, szociális ágazatban tevékenykedő szervezetek előtt, legyen az szerzetesrend vagy egyházmegyei munkacsoport. Mint mondta: "hivatásunknak tartjuk az emberi méltóság és az emberi élet tiszteletét és megóvását. A nagyon nehéz élethelyzetben lévő emberrel foglalkozunk, akiknek a közösségek támogatása adhat enyhülést, ezért fontosnak tartjuk a lokális közösségek megszervezését. Törekszünk folyamatos szakmai innovációkat bevezetni, a lehető legjobban együttműködni a társágazatokkal, az egészségüggyel, közoktatással, rendvédelemmel.”

A Magyar Kurír által készített részletes beszámolót ITT olvashatják.