Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Lila nap Székesfehérváron

Lila nap Székesfehérváron

Tizedik alkalommal tartották meg az Alzheimer világnapjához kapcsoló programot a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonában. 

A rendezvény megnyitójaként felszólat Főtisztelendő Spányi Antal, a székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke, aki elmondta, hogy a Katolikus Egyház feladata az, hogy az embert kell szeretni, körülvenni, támogatni, segíteni. A legkisebbektől a legidősebbekig. Társadalmi súlya van a mai nap témájának, mert sok családot érint, sok helyen félelmet és bizonytalanságot szül a demencia jelenléte. A nyitóbeszédek sorát Leiner Zsolt alpolgármester Úr folytatta, aki a demencia meghatározásáról beszélt, illetve megköszönte az egészségügyi dolgozók türelmét, szakértelmét, szívből végzett munkáját, majd a szakmai naphoz jó tanácskozást kívánt. Legvégül, de nem utolsó sorban beszédet mondott a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, Dr. Vajda Norbert is, aki szerint tabunak számíthat a demencia, de székesfehérvári otthon munkája is hatással volt arra, hogy ne a szégyen, hanem a tájékozottság és a segítségkérés lehetősége legyen az első gondolat. 

“A demencia bezárja az érintettet a saját világába. A mi feladatunk, hogy belépjünk ebbe a világba, és megtaláljuk újra a hangot a szeretteinkkel.” Kihangsúlyozta, hogy ezért vannak itt a gyerekek, hogy tanuljanak  a demenciáról, és ne az elzárkózás legyen az első reakció.

Igazgató Úr beszédében kitért a megújult honlapra is, amelyen jó tájékoztatást, segédanyagokat, kisfilmeket találhatnak nem csak a szakmabeliek, hanem az érdeklődők is. A nyitóbeszédek után Barna Tímea, az Otthon intézményvezetője köszöntötte a sárbogárdi gyermekotthon lakóit, akikkel ez az esemény indítja el a szorosabb együttműködést. Kiemelte a gyermekek jelenlétének fontosságágát, hiszen ez nem csak a jelenlegi gyerekek érzékenyítése, hanem a jövő megalapozása is, hiszen talán ebből a generációból kerülnek majd ki a jövő ápolói.

A program Schneider Hajnalka pszichológus előadásával folytatódott, aki a betegségről mesélt, annak fizikai és lelki folyamatairól úgy, hogy nem szakértőként is megérthessük, de közben a szférában tevékenykedődnek is segítséget nyújtott. Tiringer László a gondnokság alá helyezésről beszélt. Ferencz János Atya pedig arról tett tanúságot, hogy milyen kapcsolatban van egymással a hit és a betegség. Milyen szolgálatokkal segíthet egy pap beteg testvéreinek, hogyan járulnak hozzá a szentségek a betegséggel való együttélésben. Tanuságtételét Burányi Roland atya egészítette ki saját gondolatival. Beszélt arról, hogy időskorban és a demenciával élőknek sokszor saját életükről sincsenek már meg alapvető dolgok, de az imádságokra még teljességében és egységükben emlékeznek. Az elméleti előadások sorát Hoschek Andrea zárta, aki az egészséges táplálkozásról és az étrend-kiegészítők demenciával való kapcsolatáról beszélt. Az ebédszünet előtt egy izgalmas bemutatót tartott az otthon két gyógytornásza, Takácsné Kontra Gizella és Árvai Gréta. A BEMER terápiát “Laci bácsi” segítségével mutatták be, aki közben boldogan számolt be az elért eredményekről.

A kellemes ebédszünet után egy kutyás bemutatóval folytatódott a program, ahol az állatasszisztált terápia hasznos oldaláról mesélt Barna Tímea intézményvezető Asszony, és jó hírként újságolta el, hogy Tiringer László kollégájuk hamarosan elkezdi a tréner és terápiás kutyás tanfolyamot, így ezt a fejlesztési lehetőséget a ház falain belül tudják majd megvalósítani. Az eseményt a Lila-séta és a Városház téren tartott Senior örömtánc foglalta méltó, lila keretbe.

Írta: Orosziné Geri Klára

Az esemény további média megjelenése: 

Figyelemfelhívó séta és szakmai előadások - Alzheimer világnap Székesfehérváron (fmc.hu)

adó
1%

Ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a Katolikus Szeretetszolgálat Alapítványnak!