Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Konferencia a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Gondoskodásról

Konferencia a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Gondoskodásról

A két napos tudományos konferencia célja az volt, hogy áttekintsék a katolikus egyházban működő, sok esetben több évtizede fennálló intézmények szerepét, feladatait, megismerhessék egymás munkáját. "Az egyház társadalmi tanításának közkinccsé tétele evangéliumi küldetés, ezért a konferencia célja, hogy a keresztény szemléletű szociális és karitatív tevékenységgel összefüggő témakörökre irányítsa a figyelmet. A konferencia előadói körüljárták a gondoskodáspolitika, a karitásztudomány, az ESG, a fenntarthatóság és teremtésvédelem, illetve a statisztika és adattudományok tematikáját, amelyek kiegészítik és hatékonyabbá teszik egymást annak érdekében, hogy a felebaráti szeretetből végzett segítő tevékenység mindinkább professzionálissá váljék" - olvasható a konferencia ajánlásában. 

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szereretetszolgálat főigazgatója "75 év szolgálat - A Katolikus Szeretetszolgálat küldetése" címmel tartott előadást a konferencia második napján. A főigazgató a történelmi áttekintés során felidézte a kisemmizett szerzetesek által szívvel, lélekkel és szakértelemmel létrehozott, az idős rendtársak ellátására és ápolására fókuszáló házakat, majd az ebből kibontakozó intézményesedést. Elmondta, hogy az állandó értékek mellett a folyamatos szakmai átalakulás, fejlődés már a kezdetektől jelen volt a Szeretetszolgálat életében. Küldetésünk a mai napig ugyanaz: a legelesettebbek segítése, a legkisebbektől a legidősebbekig. Ez a küldetés az, amely a Szeretetszolgálatot arra indította, hogy a perifériára szorult, ám annál több embert érintő kérdéseket felvállalja. Ezért indította útjára a Cikluskövetés Magyarország oldalt, amely a meddőséggel, családtervezéssel küszködő pároknak segít, a uspace.hu oldalt, amely a kamasz és fiatal felnőtt korosztálynak nyújt kapcsolódási teret, valamint a demencia.hu oldalt és a hozzá kapcsolódó DIÓ (Demencia Információs Órák), amely a demenciával élők családtagjainak nyújt óriási segítséget. 

A Szeretetszolgálat működteti az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthont, amely középsúlyos értelmi és súlyos- halmozottan sérült embertársainknak nyújt ellátást; a Szent Rafael Alkoholistamentő Szolgálatot, valamint a csákvári Családok Átmeneti Otthonát és a veszprémi Börzsei Barbara Korai Fejlesztő Központot is.

Büszkék vagyunk arra, hogy nem csupán az intézmények működtetésében, hanem a szociális szakmai szféra képzésében, élménynapok és továbbképzések szervezésében, valamint a területi szociális szakmatámogatásban is aktív, meghatározó, teremtő szerepe van a Katolikus Szeretetetszolgálatnak.