Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Jubileumi hálaadó ünnepség a Szent Lajos Otthonban

Jubileumi hálaadó ünnepség a Szent Lajos Otthonban

Az Otthon működésének 50. évfordulója alkalmából tartott családias rendezvényen az intézmény munkatársai, lakói, hozzátartozók és meghívott vendégek emlékeztek a múltra, és kérték Isten áldását a jövőre. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be, Burányi Roland, a Katolikus Szeretetszolgálat lelkipásztorának koncelebrálásával.

 

Basky András, Lajosmizse leköszönő polgármestere személyes kapcsolatát is felidézte köszöntő beszédében, hiszen a fennállás 50 éve alatt végig kapcsolatban volt az Otthonnal, előbb csak kívülről, majd a hozzátartozók beköltöztével „belülről” is megismerte az intézmény működését, a munkatársak szeretetteljes gondoskodását. Kiemelte az idősotthonok szükségességét, hiszen a család a társadalmi változások miatt egyre kevésbé tudja biztosítani a 24 órás ellátást az időseknek. Köszönetét fejezte ki a város nevében a gondozóknak, az Otthonnak, akik az elmúlt 50 év alatt segítették az időseket.

 

Dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője beszédében felidézte XVI. Benedek pápa prófétai gondolatát: egy társadalom, egy civilizáció minőségét az jelzi, hogy hogyan bánik az idősekkel. Ott, ahol az időseket problémának kezelik, az a társadalom nem halad előre. Ott viszont, ahol az időseknek helyet biztosítanak, foglalkoznak velük, időt szánnak rájuk, az a társadalom virágzik.  

 

Barna Tímea intézményvezető köszönetet mondott az intézményt három éve fenntartásába vevő Katolikus Szeretetszolgálatnak a folyamatos támogatásért, a megvalósuló infrastukturális fejlesztésekért. Kiemelte Bertáné Szőrős Mária telephelyvezető szeretetteljes, határozott és korlátokat nem ismerő munkáját, aki a 160 ember ellátásáért, és hetvennél több kollégáért felel immár több, mint 30 éve. Barna Tímea egy Szent Lajost ábrázoló festményt ajándékozott az intézménynek, hiszen a korábban Nefelejcs házként működő otthon három éve új nevet kapott a Szeretetszolgálattól.

 

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója felidézte, hogy 2021 tavaszán három intézményt, köztük a lajosmizsei Nefelejcs házat vette át a Szeretetszolgálat. Elmondta, hogy az épületen véghez vitt fejlesztéseken túl a közösség erejét adja a Szeretetszolgálat az intézménynek, a munkatársaknak és a lakóknak is. A Tevékeny Élet Fesztivál, a Mátraverebély-szentkúti közös zarándoklat csak két példa erre a közösségben megélt programra. Kiemelte a Katolikus Szociális Módszertani Központként is működő Szeretetszolgálat szakmai támogatását, hiszen így a munkatársaknak képzéseket és fejlődési lehetőségeket tudnak biztosítani.

 

Bábel Balázs érsek homíliájában a negyedik parancsolatot idézte fel: „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a földön”. Ez a parancsolat nem a tizenéves korosztálynak szól főleg, hanem azoknak a felnőtteknek, akiknek gondoskodniuk kell idős szüleikről. Ferenc pápa a Szent Anna ünnepéhez kapcsolódó Idősek napja alkalmából az alábbi gondolatokat fogalmazta meg: már a zsoltáros is azt kérte az Ószövetségben: „öregségemre ne hagyj magamra Istenem”. Bábel Balázs kiemelte: itt nem csak a magány elkerüléséről van szó, hanem arról is, hogy „legyenek körülöttünk olyanok, akik segítségünkre vannak betegségünkben és öregségünkben.” Felidézte saját családi élményét, amelyből megtapasztalta az idősekkel való szeretetkapcsolat kettősségét: a szeretet az, amely nem akarja, hogy a halál elválasszon bennünket, de a hitből fakadó szeretet az is, hogy bízunk az örök életben való találkozásban. Kiemelte a gondozók és a gondozottak kölcsönös egymásra figyelése, együttműködése az, ami szeretetteljes légkört teremt az otthonban. „Hálát adunk, ez a szív emlékezése. Köszönetet mondunk a Jóistennek és mindazoknak az embertársainknak, akik ezt a szolgálatot végzik. Azt kívánom, hogy legyen lelki erejük, testi erejük egymás elfogadására, segítésére.”

 

Az ünnepségen felléptek a Kereki Nótások, Radics Sándor, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett cimballom-művész, valamint az intézményben lakók is készültek egy vidám műsorral. Az 50. évfordulóra természetesen egy torta is készült, amely fokozta a családias ünnepség hangulatát.

 

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Lajos Otthonában jelenleg 160 fő lakik, külön demens részleggel rendelkezik. Az intézményben folyamatos a mentálhigiénés munkatársak jelenléte, a gyógytorna, valamint állandóan elérhető háziorvos is látogatja a bentlakókat. A helyben főzött finom ételek, a zöld környezet és a hangulatos belső terek mind az itt lakók nyugalmát szolgálják.

 

Fotók: Katolikus Szeretetszolgálat, valamint Jung Dominik