Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Hit és tudás kézenfogva

Hit és tudás kézenfogva

“Az alkohol rabságából Jézus a szabadító” címmel 2024. szeptember 26-án Szekszárdon került megrendezésre a Fórum első szakmai rendezvénye.  

Az ünnepélyes aláírással egybekötött lelkinapnak a Belvárosi Római Katolikus Plébánia adott otthont, amire szükség is volt, mert nagyon sok érdeklődő érkezett a lelki napra. A Katolikus Szeretetszolgálat Alkoholistamentő Szolgálat és a Szent Anna Római-Katolikus Gondnokság Rév Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat közös szervezésében ez a nap volt az első olyan rendezvény, ami a Fórum aláírását követően közös gondolkodással, szakmai eszmecserével és gyakorlati praktikákkal támasztottak alá.  

Az esemény megnyitójaként Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója beszédében elmondta, hogy ebben a szenvedélybeteggel foglalkozó szakmában nagyon fontos, hogy feszélyezettség nélkül beszélgethessünk. A Fórum arra törekszik, hogy a hasonló területeken dolgozók együttműködhessenek és ne csak tudjanak egymásról. Kiemelte, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat és a Pécsi Egyházmegye már milyen régóta jelen van egymásnak, sok történetben összekapcsolódnak. 

A köszöntők sorát Felföldi László püspök atya folytatta egy Szentírásból vett képpel. 

“A megroppant nádszálat nem töri el, a pislákoló mécsbelet nem oltja ki” kezdte. (Mt., 12, 20) 

 Elmondta, hogy a mi fejlődésünk azon áll, hogy kik állnak mellettünk, mert ahhoz, hogy talpon maradjunk, összefogásra és egymás megerősítésére van szükség. Az egyház a sebek gyógyításáért jött létre, a tanítványoknak Jézus a sebeit mutatta meg, így küldte el őket a világba. Amikor valaki tanúságot tesz, a sebeit mutatja meg nekünk, és ez egy óriási bizalom jele. Beszéde végén elmondta, hogy a szenvedélybeteg segítő szolgálat az élet szolgálata. Megköszönte a szolgálatban dolgozók elhivatottságát és szeretetét, majd azzal zárta, hogy az egyház feladata ma is ez. Menjetek, tanítsatok, gyógyítsatok. 

A beszédek után aláírták a a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának egyezményét, majd ráfordultunk a szakmai napra, amelyet a Szekszárdi Rév intézményvezetője Kálóczi Andrea nyitott meg. Köszöntőjében mesélt saját lelkigyakorlatos élményeiről, az Isten vezető erejéről, majd felkérte Fazekas György atyát, hogy tartsa meg előadását.  

Gyuri atya beszámolója tanúságtétellel kezdődött, amely megerősítette püspök atya szavait, hiszen aki erről a világról beszél, a legmélyebb sebeit mutatja meg a másiknak. Beszámolt arról is, mennyire fontosnak tartja, hogy a kórházban és a terápiák alatt imádkozott és kérte Jézust, hogy szabadítsa meg az alkohol rabságából. 

Az előadások sorát a Kecskeméti Rév vezetője, Molnár Ferenc folytatta. Egy szemléletes és főleg gyakorlati előadásban mondta el, hogy a nem professzionális segítőknek milyen lehetőségei, határai és kötelességei vannak a szenvedélybetegek körüli segítségnyújtásban. Hol szabad és hol kell közbelépni, illetve meddig szabad kísérni valakit ebben a folyamatban. Ferenc elmondta a szenvedélybetegségből való gyógyulás összetett folyamatát, a fontos tudnivalókat és kiemelte azt is, hogy az egyháznak milyen fontos szerepe és feladata van a hozzátartozók segítésében is.  

A két szakmai előadás után kávészünet következett, majd egy tanúságtevőt hallgathattunk meg, aki mesélt bejárt Kálváriájáról és arról a végtelen szeretetről, amellyel fogadták és “visszaszelidítették a társadalomba”. A szakmai nap végezetéül egy közös imádságot mondtak el a résztvevők, kérve a kegyelmet, hogy a hallottakat és tanultakat a hétköznapokban is élni tudják. 

Az egész nap megerősítette azt a gondolatot, miszerint a hit és a tudomány nem működik egymás nélkül. A valódi gyógyuláshoz nem elég csak az egyik. Kéz a kézben kell járniuk, mégpedig a gyógyulni akaróval. Hiszen ő a harmadik, akinek minden erejével akarnia kell.

Írta: Orosziné Geri Klára

Az esemény további média-megjelenései:

https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/6404-szenvedelybetegek-es-hozzatartozoik-segitesere-kotott-egyuttmukodesi-megallapodast-a-katolikus-szeretetszolgalat-es-a-pecsi-egyhazmegye

https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2024/09/hogyan-segithetunk-alkoholbeteg-szerettunknek-a-csalad-tamogatasanak-szerepe-a-gyogyulasban

adó
1%

Ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a Katolikus Szeretetszolgálat Alapítványnak!