Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Gyalogos zarándoklat Péliföldszentkeresztre

Gyalogos zarándoklat Péliföldszentkeresztre

Napsugaras gyönyörű nyári reggelre ébredtünk Leányváron, hogy elzarándokoljunk Péliföldszentkeresztre, erre a szép zarándokhelyre. A meteorológia jelzései nagyon meleg napsütéses napot jósoltak, ami be is következett. Reggel 7-kor a templomban kezdtük utunkat imádsággal, énekkel, elmélkedéssel, és áldással. Az imádságos feladatok kiosztása után, Csolnoknak vettük az irányt. Huszonöten vágtunk neki, a kb. 20 km-s távnak.

Gyerekek és szép korúak egyaránt voltak a csapatban és derekasan helyt is álltak. A 3 éves Vendel és az 5 éves Borika igaz nem végig, de a 8 éves Benedek végig jött úgy, hogy utána még focizott is. Csolnokon a Nepomuki Szent János plébánosa János atya fogadott, imádkozott, énekelt velünk, és végül meg is áldott minket.

Rövid felfrissülés után, indultunk tovább Annavölgy felé. Erdőkön, és búzaföldek mellett vitt el az utunk. Útközben az Örvendetes rózsafűzért imádkoztuk el. Annavölgyben volt tízórázási lehetőség, majd az egyre növekvő forróságban nyílt terepen folytattuk utunkat.

A bekötő útnál, mely a célállomáshoz vezetett, az ottani kereszt előtt, elmélkedést hallgattunk meg. Pár száz méter választott el bennünket a céltól, amikor a magányról és az egyedüllétről hallgattunk lélekig hatoló gondolatokat.

Megérkezve a Kegytemplomba, rózsafűzért imádkoztak, amibe mi is becsatlakoztunk. Ezután indultunk el a Fény és Öröm útján, ami 14 stációból áll, és Jézus feltámadása utáni eseményeket mutatja meg, egészen pünkösdig, a Szentlélek eljöveteléig, az egyház születése napjáig.

Egy pár zarándok társamat megszólítottam, mondják el érzéseiket, a nappal kapcsolatban.

Feri bá:

-      2009-ben Antal atya újra életre hívta, ezt a gyalogos zarándoklatot, az egyházközségben. Én már a 20. alkalommal vagyok itt, ugyanis többször egy évben megtesszük ezt az utat.

Miért jött, mi a motiváció?

-        Az ember az út alatt az élet gondjait, bajait át tudja gondolni, és helyén tudja kezelni. Minden út más. Változik a létszám, új arcok jönnek, hála Istennek most is sokan vagyunk.

Miért imádkozik?

-        Június 13-án töltöttem be a 70. évet. Ezt az időt gondoltam át, és megköszönöm a Jóistennek, hogy ilyen szép korral áldott meg erőben egészségben. Hálaadás ez ma számomra.

 Gabriella: 

Mióta Ön a szervezője ennek az imádságos eseménynek?

-        Két éve igyekszem eleget tenni ennek a feladatnak és megfelelni a saját magam elé kitűzött céloknak.

Milyen élmények kavarognak Önben?

-        Jó, hogy ilyen sokan voltunk. Antal atya kezdeményezése lendületet adott újra a falu Római Katolikus  közössége számára. Az elmélkedések és látva az elmélyült imádkozó embereket, nekem is új erőt ad a folytatáshoz. Öröm, hogy ennyi fiatal, és gyermek jelentkezett az útra szüleikkel együtt. Boldog vagyok, hogy minden baj, sérülés nélkül telt el ez a nap.

Zoltán:

Hanyadik út volt ez a mai?

-        5. zarándoklat az egyházközséggel.

Miben volt más?

-        Mindig új emberek, új ismertségek az út során, új gondolatok, változatossá teszik a zarándoklatot. Nagyon jót beszélgettem Péterrel, akiről sok mindent megismertem az út során.

Lelkileg mit adott ez a mai nap?

-        Rájöttem, hogy a magány, és az egyedüllét mennyire különbözik egymástól. Akkor élem meg jól az egyedül létet, ha szeretem magamat, ha tudok a jelen pillanatra figyelni, a nyíló virágokra és a madarakra is. A Rózsafüzér titka közül nekem jutott rész, mikor Mária gyalog Erzsébethez megy. Ennek az útnak vagyunk részesei, a bozót, napsütés, poros és sáros út. Ilyen az életünk, van, amikor sárral teli az út, vagy megéget a nap. Fontos az, hogy ma is célba értünk.

Péter:

Így utólag nézve, nem, zavart, hogy nem vagy megkeresztelve, és ismeretlen volt számodra ez  a helyzet?

-        Újdonságként éltem meg a zarándoklatot, és sok jó tapasztalattal gazdagodtam. Így nem a zavartság volt az első gondolatom J

Milyen élményekkel gazdagodtál, hogy érezted magad?

-        Az élményem, hogy gyerekektől az idősebbekig, mindenki jó kedvvel és közös imával vett részt a zarándoklaton. Sokat és tartalmasat beszélgettem a zarándokokkal. A helyszínek és az útvonal szemet gyönyörködtető tájon vezetett.

Miben gyarapodtál az út során?

-        Lelki békességet, és nyugalmat éreztem végig az úton.

Végül hálás szívvel mondok köszönetet a Jó Istennek, hogy lelkiekben is gazdagodhattunk. Köszönöm a szervezőknek az áldozatos munkáját. Köszönöm a zarándoktársaknak az együttlétet. Köszönöm mindannyiunk nevében a nagyon finom ebédet. Jövőre ugyanitt, jó volt Veletek!

G.Gy.