Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Egy szelet a 70-ből

Egy szelet a 70-ből

Gyönyörű kerek születésnapot ünnepelt pénteken a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona. Az elmúlt 70, eseményekkel és történetekkel teli éveinek ünneplésére szép számú emlékező gyűlt össze az Otthon dísztermében. A megnyitó beszédek sorát főtisztelendő Spányi Antal Megyéspüspök Úr nyitotta meg, aki elmondta, röviden a Papi Otthon történetét, majd megköszönte az itt dolgozók és a fenntartó szolgálatát. A köszöntők sorát Csizi Péter helyettes államtitkár folytatta, majd Lehrer Zsolt Székesfehérvár alpolgármestere, végül, de nem utolsó sorban pedig Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója szólalt fel. Az utolsó köszöntőt Barna Tímea, az intézmény vezetője mondta el, aki emlékezett azokra, akik a mai ünnepségen már nem lehetnek itt, de jelentős szerepük volt abban, hogy az Otthon a mai napig működik. Gyertyát is gyújtott értük, ami egész nap őrlángként világított az összegyűlteknek.

Az ünneplés Smohay András művészettörténész előadásával folytatódott. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a templom és a rendház történetéből emelt ki történelmi és művészettörténeti érdekességeket. Mózessy Gergely egyháztörténész pedig “ A székesfehérvári szeminárium vázlatos története”címmel tartotta meg előadását. Mindezek után, a történelmi visszaemlékezést folytatva, Dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész, az intézmény 1954-89 közötti sorsáról tartott előadást.

A sok történelmi és művészeti előadás információtengerét Tóth Viola éneke törte meg, aki F. Schubert Ave Mariáját adta elő az ünneplő közönségnek

Az ebédszünet lehetőséget adott a személyes kapcsolatok felfedezésére, beszélgetésre és természetesen a felfrissülésre.

A szünet után inkább tanúságtétel hangulatú előadásokat hallhattunk, amelyet Száraz László atya kezdett el, aki a Pap otthonáról beszélt, összefoglalva azt, hogy mire is van szüksége egy papnak ahhoz, hogy igazán otthon érezze magát. Egyed Viktor, harmadéves szeminarista is beszélt azokról az élményeiről, amelyeket a Papi Otthonban kapott, amelyekkel több lett hivatásában és személyes életében.

Burányi Roland atya az egyház fenntartású idősekről gondoskodó intézmények szerepéről és fontosságáról, Mórocz Tamás atya pedig arról beszélt, hogy milyen fontos, hogy a fiatal és az idős generációk a papok között is találkozzanak egymással.

Az ünnepi torta felvágása előtt a lakók szavai és tanúságtételei kerültek sorra.

Bár a Katolikus Szeretetszolgálat a 70 évnyi történelmet formáló időszakból mindvégig jelen volt, a sok történelmi tény és emberi sors között csak egy szeletet képvisel, most mégis jó érzés, hogy ennek a fennkölt ünnepségnek részesei lehettünk.

Isten áldása legyen az Otthon dolgozóin, lakóin, most és a jövőben is!

Írta: Orosziné Geri Klára

adó
1%

Ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a Katolikus Szeretetszolgálat Alapítványnak!