Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A | Telefonszám: +36 1 479 2000

Hírek

Az alkotás, mint terápia

Az alkotás, mint terápia

Negyedévente, szokásosan megtartott közös szakmai napjukra érkeztek a Katolikus Szeretetszolgálat intézményiben dolgozó terápiás munkatársak.

A napot egy különleges kiállítás megnyitójával kezdték, amely a “Régi- Módi” Kiállítás címet viseli. Az alkotások a Názáret Otthonban készültek. Kalapokat, fejdíszeket, használati tárgyakat alkottak újra a szépkorúak, a terápiás munkatársak segítségével. A kiállítást Szlávik Bence, a Szakmai csoport vezetője nyitotta meg, szépen összefoglalva a Katolikus Szeretetszolgálat terápiához kapcsolódó célkitűzéseit. Beszédét egy idézettel zárta, amely jól összefoglalja a művészet terápiás jellegét:

„Magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolhatja lelkének minden rezdülését.”

A szervezők így fogalmazták meg a kiállítás lényegét: “A kiállított képek tükrözik az Otthonban élő, szívükben örök fiatal lakóinak munkáját. Életre kel a múlt, értékeit őrizve, mely tükrözi a harmonikus együttlétet és az alkotás örömét. Ebben a kis közösségben a közös munka kapcsán, a jó hangulatú beszélgetések közben gondolatokat, érzéseket, régi emlékeket átadva egymásnak fogalmazódott meg a “Régi-Módi” divat a saját maguk fiatalságuk, de helyet kapott a jelen kor divatra való rálátás is.”  

Éva néni, az otthon lakója, nagy lelkesedéssel és hatalmas szeretettel mesélt az alkotás folyamatáról. Elmondta, hogy kreatívak, szívesen alkotnak a lakók, lehet őket motiválni a közös munkára. Ezeken a foglalkozásokon soha senki nem marad ki a folyamatból, mindenki képességének megfelelő feladatot kap. Időközben nótára fakadnak, egymásnak énekelnek, újabb dalokba kezdenek, néha történeteket mesélnek, jókat derülnek egymáson, a régi-idők furcsa szépségén. Éva néni nagyon szép gondolatokkal és Várnai Zseni, Szolgálj szívem versével zárta mondandóját.  

Az ünnepélyes megnyitó után külön csoportokba vonultak el a munkatársak, ahol háromféle terápiás módszerrel ismerkedhettek meg a délelőtt folyamán. A Snoezelen terápiát Fazekasné Lőrincz Éva, az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon munkatársa, a Hangterápiát Dr. Csizmás Ágnes módszertani munkatárs, a Masszázs és mozgás alapok című szekciót Turiné Szatmári Ilona, a tiszaalpári PAX Otthon munkatársa vezette. Az elmélyült és pihentető foglalkozások utáni kávészünet felfrissítette a munkatársakat, így egy közös megosztással zárult a negyedéves találkozó.

adó
1%

Ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a Katolikus Szeretetszolgálat Alapítványnak!