Székesfehérvár - Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona

Székesfehérvár - Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona


Székesfehérvár - Országos Papi Otthon

Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona

8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 2.

Telefon: (+36 30) 508 94 17

                 (+36 22) 315 328

E-mail cím: papiotthon@szeretetszolgalat.hu 

Intézményvezető: Tuba-Kovácsné Holczmann Mónika

Az intézmény megközelíthetősége

A város közúton Budapest és a Balaton felől az M7-es autópályán vagy a 7-es úton közelíthető meg.
Vonattal és helyi autóbuszjárattal egyaránt jól megközelíthető. Az otthon helyközi menetrendszerinti járatokkal illetve vonattal is felkereshető, a központi buszpályaudvar 5 perc, a vasútállomás 20 perc gyalog.

Az intézmény Székesfehérvár történelmi belvárosában található, központi elhelyezkedése révén az időskorúak számára a lehető legideálisabb területen fekszik. Közelében található szakorvosi rendelő, gyógyszertár, de csak pár lépés az önkormányzat, a posta és a katolikus templom, több bolt, bank, kávézó könnyen elérhető rövid sétát követően.

Az intézmény rövid története

Az otthonnak helyet adó épületet és elődjét a karmelita rend iránt nagy figyelmet tanúsító és segítő Nagy Lajos építtette. A török kor pusztítása után a rendházat és templomot a karmeliták újjáépítették az 1730-as években. A templom sorsa viszontagságossá vált, amikor 1783-ban II. József megszüntette többek között a karmeliták működését is. A polgári lakosság plébániatemplomaként szolgált 1801-ig, majd a kialakuló papnevelés helyi központjának temploma lett. A templom belsejét 1903-ban, majd a második világháborút követően az ötvenes években restaurálták. Az Országos Papi Otthonban az elmúlt években végzett korszerűsítéseknek köszönhetően a papi lakószobák, és a világi ellátottak számára fenntartott lakószobák egyaránt megújultak. Mindegyikhez tartozik előtér, vizesblokk (zuhanyozó, WC és mosdó). A belső kertben biztonságos sétakertet alakítottak ki. Az épületben lift épült, amely biztosítja a közlekedést a mozgáskorlátozottak számára is. Megújultak a közösségi terek és a folyosók. Az átalakításnak köszönhetően országosan egyedülálló színvonalú papi otthont alakítottak ki Székesfehérváron.

Gondozás, Ápolás

Az idősek otthonában idős papok elhelyezését biztosítjuk, valamint felekezeti hovatartozástól függetlenül azon férfiak ápolását és gondozását végezzük, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel. A Katolikus Szeretetszolgálat szakmai hátterével önmaguk ellátására képtelen, vagy csak folyamatos segítséggel képes idős emberek, valamint demenciával élő férfiak ellátását is vállaljuk.


Célunk, hogy az intézményben az otthonos légkör  megteremtésén túl színvonalas szakmai munka valósuljon meg. Feladatunk olyan minőségi gondozási tevékenység megvalósítása, amely biztosítja az idős emberek egészségi állapotának megfelelő, holisztikus szemléletű egészségügyi, fizikai ellátást, pszichés gondozást, foglalkoztatást, annak érdekében, hogy az elérhető legjobb körülmények között élhessenek.


A szakmai programunk megvalósulása során arra törekszünk, hogy ellátottjaink magas szintű, személyre szabott, professzionális szolgáltatást kapjanak.

Elhelyezés

Egy, kettő, három illetve négy ágyas szobákban történik.

Szolgáltatások

Átmeneti elhelyezést nyújtó intézményi ellátás, időskorúak gondozóháza 4 fő
Ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátás, idősek otthona 87 fő
Engedélyezett férőhelyek száma: 91 fő

 

Minden szobában rendelkezésre áll a városi telefonvonal, internet és kábel TV.

Egyéni előfizetési kombinációkra is van lehetőség.

Az intézményben rendszeresen csoportos és egyéni foglalkoztatás zajlik, de közös színház- és múzeumlátogatásokat, kirándulásokat is szervezünk lakóink részére.

Szentmise

Mindennap lehetőség van szentmisén történő részvételre, hazánk egyik legszebb barokk templomában, ahol az otthonunkban élő papok végzik a lelkipásztori munkákat: miséznek, gyóntatnak.

Látogatási idő

Minden nap 10.00-19:00 óráig