Rólunk írták

Rólunk írták


Segítség demens időseknek és családjaiknak

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első budapesti Alzheimer Café elnevezésű eseményt a Centrál Kávéházban, június 29-én. Nemzetközi minta nyomán a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat és a Szociális Klaszter Egyesület indította el hazánkban a hiánypótló programot.

Az INDA – Demenciáról másként! elnevezésű, európai uniós forrásból megvalósuló projektet azért hívták életre, hogy a szociális és egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak megalapozott tudásuk legyen a demenciával járó fizikai, pszichés és szociális változásokról. A szeretetszolgálat és a Szociális Klaszter Egyesület által közösen irányított projekt kínálta képzés után a tervek szerint háromszáz szakember tud majd felvilágosítást és szakszerű segítséget nyújtani a rászorulóknak és családjaiknak.
Egervári Ágnestől, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat főigazgatójától megtudhattuk az INDA mozaikszó jelentését: Interperszonális Demencia Alapprogram.

Azért pályáztunk az uniós programra, mert szeretnénk felhívni a figyelmet a köztünk élő, demenciában szenvedő idős emberekre – fogalmazott a főigazgató asszony, majd bemutatta a betegséget, amit a XXI. század járványának is neveznek.

Egy találkozó élménye

Az ország számos pontjáról több száz idős érkezett a találkozóra, amelyet Győr immár 11-ik alkalommal hirdetett meg. A program szakmai témája a demencia. „Az Országos Találkozó egyik legszebb pillanata, amikor a hazánk különböző pontjairól érkező szépkorúi régi ismerősként köszöntik egymást az Egyetemi Csarnok bejáratánál.” – fogalmazott Panker Mihály a szervező Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója.

Egy találkozó élménye

Játék korhatárok nélkül

Játék korhatárok nélkül, ezzel a címmel rendezi meg kedden és szerdán, immár 11. Országos Találkozóját a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény. A két napos programsorozat szervezői számos játékkal, vetélkedővel és sportolási lehetőségekkel várták az ország számos pontjáról érkezett szép korúakat, akik most a jókedv és a vidámság jegyében kapcsolódhatnak ki. Ki – Mit - Tud, egészségmegőrző programok, generációs vetélkedő és táncmulatság is szórakoztatja a két nap során az időseket, miközben az időskori kóros feledékenység, a demencia témakörében is hallhatnak tájékoztatót a résztvevők.

Győrplusztv

A Katolikus Szeretetszolgálat zarándoklata Mátraverebély-Szentkútra

Jézus Szívének ünnepén, június 12-én a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat otthonainak dolgozói és gondozottjai zarándokoltak el nemzeti kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra. A szentmisét Pápai Lajos győri megyéspüspök mutatta be, melynek keretében kiszolgáltatta a betegek szentségét is.

A szentmise előtt Ötvös András, a betegség következtében megvakult, de lelkipásztori szolgálatát továbbra is folytató atya vezetésével készültek fel a zarándokok a betegek szentségének vételére.

A földi életet itt kell hagynunk, de nem a semmibe megyünk. Átmegyünk az időből az örök életbe. Ez az átmenet megpróbálja az embert, ezért kell felkészíteni magunkat rá. Tudnunk kell, hogy a betegek szentsége az életre készít fel, nem az elmúlásra. A földi élet lehetőségei elmúlnak, a látható világ összeszűkül, a másik világ azonban most még láthatatlan, ugyanakkor nem felfoghatatlan számunkra, és egyre többet foglalkozunk vele. A szentségek az örök élet vonzását erősítik fel bennünk, általuk lesz teljes az életünk. Míg jól bírjuk magunkat, addig kell eljutnunk Isten ismeretére, akkor kell keresünk megértésének útját, mert így tudunk majd találkozni Jézussal a végső szentségben. Ez a találkozás örömteli lesz, s ebben a találkozásban teljessé válik életünk – tanított Ötvös András.

Demenciáról másként – szakmai napot tartottak Győrben

A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat június 9-én, Győrben a Széchenyi István Egyetemen tartotta meg az „INDA – Demenciáról másként!” elnevezésű projekt disszeminációs szakmai napját – tájékoztat a szervezet.

A konferencián köszöntőt mondott Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára; Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára; Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere; valamint Egervári Ágnes, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat főigazgatója.

A szakmai napon megvalósult programok, előadások a demens személyek komplex gondozási lehetőségeire irányították a figyelmet, a gondozók számára kínált képzési alternatívák álltak a fókuszban.

Szakmai napon vettek részt a katolikus szociális intézmények képviselői

Március 19-én tartották a katolikus szociális intézmények és fenntartóik 2015. évi szakmai napját Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) irodaházában. A rendezvényen felszólalt Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

 

Mohos Gábor, az MKPK titkára nyitotta meg a rendezvényt, köszöntötte a katolikus intézmények képviselőit. Hangsúlyozta, hogy az egyház küldetésének fontos része észrevenni és segíteni a rászorulókat.
Az üdvözlést követően Egervári Ágnes, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat főigazgatója beszélt arról a TÁMOP-pályázatról, amely a demenciával élők ellátásának minőségi és hatékonysági fejlesztését célozza.

60 éves fennállását ünnepelte a verőcei Migazzi Otthon

A testvéri szeretet önzetlen nagylelkűségével törődjünk egymással – mondta a Migazzi Otthon 60 éves fennállását ünnepelő szentmisén Beer Miklós püspök. A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat fenntartásában működő verőcei intézmény családi nappal ünnepelte a jubileumot.

Hagyománnyá vált családi nappal ünnepelték a verőcei Migazzi Otthon munkatársai, lakói a 60 évvel ezelőtti alapítás évfordulóját. Az ünnepségen részt vett a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat részéről Bató András ügyvezetővel együtt a szolgálat irányító testülete, Harrach Péter, a térség országgyűlési képviselője, Kovács Ibolya, a Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének igazgatója.

A jubileumot megnyitó szentmisét Beer Miklós püspök mutatta be, vele koncelebrált Spányi Antal püspök, valamint Hajdú Jenő apát, az otthon egyik lakója.

A sűrű esőzésben kezdődő szabadtéri szentmise elején Beer Miklós püspök köszöntötte az egybegyűlteket. A körülmények feledhetetlenné teszik az ünneplést – utalt Beer Miklós a szakadó esőre, majd hozzátette: Emlékeztessen az égi áldás keresztségünkre, arra, hogy megújuló szívvel kell vállalnunk a szeretet szolgálatát.