Ipolytölgyes - Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthona

Ipolytölgyes - Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthona


Ipolytölgyes - Szent Erzsébet Otthon

Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthona
2633 Ipolytölgyes, Kossuth u. 32.
Tel.: (+36 30) 399 09 20

         (+36 27) 376 073
E-mail: szenterzsebet@szeretetszolgalat.hu

Intézményvezető: Szalai Zsuzsanna

Az intézmény megközelíthetősége

Budapesttől autóval a 2-es vagy a 2/A főúton Vácig, majd a Duna mentén, a 12-es főúton tovább haladva, Szob után pedig Letkés felé tartva érhető el.
A Nyugati pályaudvarról Szobra óránként induló személyvonattal, majd Szobról autóbusszal is utazhatunk Ipolytölgyesre.A távolság Budapesttől 80km.

Az intézmény rövid ismertetése

Intézményünk az ország egyik legnagyobb, katolikus fenntartású, fogyatékosokat ápoló - gondozó otthona. Pest megye északi csücskében, az Ipoly folyó mentén, a Börzsöny hegység lábánál fekvő 300 lelkes kis falucskában, Ipolytölgyesen található.

Múlt és jelen

A kezdetben 80 férőhelyes Szent Erzsébet Egészségügyi Gyermekotthon az ipolytölgyesi megüresedett plébánián épült fel, és 1986 szeptemberében nyitotta meg kapuját. 1992-ben az Otthon további 40 férőhellyel bővült azzal a céllal, hogy a 18. életévüket betöltött gondozottainknak ne kelljen megválni a megszokott környezettől, életük végéig maradhassanak itt.
A Házban jelenleg 150 halmozottan sérült gyermek és fiatal él. Intézményünk nevében szereplő egészségügyi és gyermek szó ma már nem helytálló, de mi megtartottuk az eredeti nevet, a hangsúlyt az utolsó szóra, az Otthonra helyezve.
Az Otthont Árpádházi Szent Erzsébet oltalmába ajánlottuk. Alakja, élete - amelyben legfontosabb helyet kapta a szegények segítése és az elesettek felkarolása - közel áll szívünkhöz.

Az élhető életért

Otthonunkban kiemelt cél az itt élők állapotához igazodó fejlesztés, foglalkoztatás. Ennek érdekében 1999-ben új foglalkoztató házat építettünk. Az itt élő, kevésbé sérült fiatalok a térségből bejáró, megváltozott munkaképességű személyekkel együtt többféle hasznos tevékenységet végeznek. Szőnek, gyertyát öntenek, agyagkerámiát készítenek, besegítenek a sokszorosító műhely munkájába.
Gondozottaink hétköznapjait kulturális programok szervezésével, nyáron nyaralással, kirándulásokkal színesítjük. A súlyosan sérült lakóink állapotát mozgásterápiával, valamint fény-, hang-, és illatterápiával igyekszünk javítani. A hagyományos ünnepeink alkalmával az otthonunk lakói, dolgozói és a községben élő emberek műsorral kedveskednek egymásnak. Külön terem áll hitoktatónk rendelkezésére, aki a keresztény hit megismertetésén túl lelkigondozást és nevelést is végez. Kápolnánkban hetente egyszer Szentmisét tartunk, ahol dolgozók és gondozottak együtt imádkozhatunk egymásért, családtagjainkért, barátainkért.

Hit és szolgálat

A több mint másfél évtizedes működés során sok ezren megfordultak nálunk. Ki segítőként, ki támogatóként vagy látogatóként, ki pedig a száz fős munkatársi kollektíva tagja volt hosszabb, rövidebb ideig. Mindenki hozott ide valamit, támogatását, munkáját vagy a mosolyát. És senki sem távozott "üres kézzel", aki nálunk gondolkozott el az Evangélium tanításán:

"Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek." Máté Evangéliuma 25. 40